Varm, uttrycksfull och levande. Samtidigt hård och hållbar. Årets Sten 2025 är den mångfacetterade Älvdalskvartsiten.
Årets Sten utses av Sveriges Stenindustriförbund. Syftet är dels att lyfta fram den svenska stenen som unikt byggnadsmaterial, dels framhäva dess kulturhistoriska betydelse.
– Den lokala stenbrytningen har i århundraden satt sin prägel på Sveriges framväxt. Genom att utse Årets Sten vårdar vi arvet från tidigare generationer och sätter samtidigt fokus på ett material som blir allt viktigare i takt med de ökade kraven på att bygga hållbart och med låga klimatavtryck, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund.
Älvdalskvartsiten finns inom ett avgränsat område i norra Dalarna med tre utpekade riksintressen för värdefulla ämnen eller mineraler.
– Därför blir det också extra viktigt att lyfta stenens betydelse, konstaterar Kai Marklin.
Mångsbodarna i Älvdalens kommun – som också är den klassiska andra kontrollen i aktuella Vasaloppsspåret – är den geografiska platsen för brottet där den 1,4 miljarder år gamla Älvdalskvartsiten brutits industriellt sedan 1900-talets början.
Fyndigheten når upp ett djup av 600 meter och sträcker sig hela vägen till gränsen mot Norge. Älvdalskvartsitens karaktäristiskt rödflammiga ton pryder bland annat fasaderna på Uppsala stadshus och PK-huset i Stockholm. I närliggande Mora har stenen satt sin prägel på hela stadsmiljön. Men den har även satt sitt signum på flera internationella projekt som Stadt- und Landesbibliothek i Dortmund i Tyskland, ritat av den kände arkitekten Mario Botta.
Älvdalskvartsiten är extremt hållbar och mångfacetterad. Geologiskt räknas den till silikatstenarna med låg vattenabsorption och hög hållfasthet. Strukturerna i de sedimenterade ytorna vittnar om att stenen en gång bildades på havsbottnen, i ett strömmande vatten. De rödrosa nyanserna som ger stenen nästan ett skiktat utseende har skapats av järnpartiklar som oxiderats i avlagringarna. Den som besöker stenbrottet kan följa ränderna som varierar efter havsbottnens lutning när stenen bildades.
Älvsdalskvartsiten bryts av familjeföretaget Wasasten där Leontine Nordenhake är vd i tredje generationen.
– Vi märker av ett ökat intresse för Älvdalskvartsit, inte minst i länder som Tyskland och Schweiz där stenens varma ton är mycket uppskattad i allt från inredning till utemiljö, säger hon.
Info & frågor
Kai Marklin, ordförande Sveriges Stenindustriförbund tel: 070-59 471 95 | kai@sten.se
Leontine Nordenhake, vd Wasasten: 070-233 94 91 | leontine@wasasten.se