Form och Funktion i naturlig samklang

Vi kan inte allt. Därför tar vi hjälp av arkitekter och designers och andra stenleverantörer. Världen över. De hjälper oss att snabbt följa trenderna och hitta de bästa stenarna i olika färger, såväl andra hårda stenar som marmorsorter och mjukare kalkstenar. Ett block – vilken stensort som helst – kan vi göra till golv, fasader, bänkskivor eller vad som än behövs.

Under årens lopp har vi mött arkitekter med mycket stora krav. Det är en utmaning som vi uppskattar. Världsarkitekten Mario Botta med sitt landskapsbibliotek i Dortmund är ett exempel, där fasaden är i Älvdalskvartsit och glas. (Tyska magasinet Stein kallade det ”ett bibliotek för det 21 århundradet” och menade att stenens livfulla ådring gör att biblioteket kan liknas vid en bok som man blir nyfiken på.)

Ett annat exempel är den japanske arkitekten Fumihiko Maki, som använde Älvdalskvartsiten till att pryda sitt kongresscentra i Tokyo. Det samarbetet gav oss mersmak. Vi ska villigt erkänna att vi tycker om att få vara med så tidigt som möjligt i projekten. På så sätt kan vi ju kanske komma med några tips om hur arkitekten kan göra för att bäst kunna utnyttja stenen för sina ändamål. Det kan vi.

Samtidigt har vi också börjat att samarbeta med svenska designers. Vi inbjuder dem att ta del av stenens fantastiska värld, och erbjuder en ömsesidig utveckling. Att upptäcka ett material med förutsättningar för både form och funktion i naturlig samklang.

design