Här börjar det.

I hjärtat av Dalarna, djupt inne i den mörka barrskogen, ligger Mångsbodarna. Och där finner vi den röda stenen. Älvdalskvartsiten. Skapad för mer än 1,4 miljarder år sedan. Unik genom dess röda färg och ådrade struktur. Och som dessutom är en av de absolut hårdaste svenska stenarna som finns. Folket i Dalarna har cartier replica uppskattat den i århundraden, färdas du genom Siljansbygderna kommer du att upptäcka den röda stenen på många platser.

Sten. En trofast vän under hela människans utveckling. Ingen annan har skyddat oss lika mycket, ingen annan har erbjudit så mycket trygghet. Och nu, i början av ett nytt årtusende, återupptäcker vi fördelarna. I en tid då vi inser att vi måste leva med naturen, finner vi än en gång det som våra förfäder visste. Att sten är ett fantastiskt material.

Lägg handen mot en sten och du kommer att känna en behaglig värme. För fingertopparna längs ytan och låt dig fascineras över den uppsjö av strukturer som naturen skapar. Väg den i din hand och känn dess tyngd. Krama den och imponeras av dess hårdhet.

Århundraden av forskning har ännu inte lyckats skapa ett material som är lika fulländat. Som är lika fascinerande, som finns i så många variationer och som kan erbjuda så många möjligheter.

Därför startade vi Wasasten 1991. Här, i Mångsbodarna, bryter vi i dagsläget ca 700 kubikmeter Älvdalskvartsit och förädlar cirka 10 000 kvadratmeter tunnplattor årligen. Det lyckas vi med genom att vi har Sveriges enda produktionslinje för tunnplattor, vilken gör att vi lättare och snabbare kan hjälpa våra kunder. Vi behöver inte längre transportera råmaterialet långa sträckor för vidareförädling, vilket är bra för alla – inte minst för naturen.

Här i trakten finns en tradition att arbeta med sten sedan århundraden tillbaka. Yrkesskickligheten och stoltheten i det utförda arbetet lever kvar. Kvalitet för oss innebär att överföra lite av den glädje och tillfredsställelse vi känner i hantverket med sten. För vårt kvalitetsarbete blev vi som första stenföretag i Sverige certifierade enligt ISO 9002.

Naturen är vår arbetsplats. Varje dag. Året runt. Och det är ett storslaget landskap vi fått förtroendet att verka i. Kvarnfallets brus i närheten gör oss ständigt påminda om vårt ansvar att producera stenprodukter miljövänligt med minsta möjliga miljöpåverkan, men kan också uttrycka det lika enkelt som en av våra stenhuggare “Det handlar om att tänka efter före”.

Där börjar allt.

om